Festiwal „Ce-dynia na okrągło” to pierwsza z cyklicznych imprez prezentujących m.in. lokalne produkty, zdrową żywność oraz kuchnię ekologiczną i regionalną.
Ekspertem kulinarnym będzie pan
Grzegorz Russak – dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego "Smaki Polskie", prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, propagator oraz autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej.
W maju tego roku mieszkańcy Cedyni sadzili nasiona dyni z ubiegłorocznych zbiorów, by teraz stanąć do konkursu na najwięszą i najdziwniejszą dynię oraz najbardziej oryginalną potrwę z tego warzywa.
Na cedyńskim rynku odbędzie się uczta dla miłośników
dziczyzny połączonej z dynią. Na uczestników będą czekać stoiska z regionalnymi produktami, przetworami, rzemiosłem artystycznym. Odbędą się również warsztaty ceramiki, mozaiki. Na cedyńskim rynku do wspólnej zabawy zaprosi
„Cyrk na kółkach”. Nie zabraknie również zabaw i gier dla dzieci oraz młodzieży. Festiwal będzie także okazją do prezentacji amatorskich zespołów muzycznych.
Dodatkowo nagrodzone zostaną
prace atystyczne (rysunek, malarstwo, fotografia, czy dekoracje), które oparte są na motywie dyni (informacje o konkursach, karty zgłoszeniowe i regulamin do pobrania
www.cedynia.pl).
W Muzeum Regionalnym odbędą się spotkania i wykłady o zdrowej żywności, zdrowym stylu życia oraz na temat przedsiębiorczości organizacji pozarządowych. Będzie można także zobaczyć się z autorem pomnika
Orła na Górze Czcibora, laureatem nagrody Pro Arte 2015 –
Stanisławem Biżkiem. Koncert poezji śpiewanej
Ryszarda Leoszewskiego przeniesie zaś nas w magiczny klimat cedyńskiej jesieni.
Wydarzeniem towarzyszącym będzie uroczyste otwarcie nowej ścieżki pieszej i punktu widokowego w Rezerwacie „Wrzosowiska cedyńskie”.
Patronat honorowy nad Festiwalem objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego – Jarosław Rzepa.
Wydarzenie: https://www.facebook.com/events/175011662834798/